Katoenen luiers

 

 

 

 

 

Alle inhoud en foto's zijn eigendom van Bibieke. Gelieve niets te copiëren zonder toestemming.

Algemene voorwaarden

BTW 0550.899.127

 

Katoenen luiers zelf maken is helemaal niet zo moeilijk als je een goed patroon hebt. En dat kan je hier gratis downloaden! Opgelet: dit is de werkbeschrijving voor de katoenen luier zelf. Je moet hier dan wel nog een overbroekje over doen.

 

Wat heb je nodig

 

 • katoen: flanel, badstof en molton absorberen het best. Ikzelf vind flanel het aangenaamst werken. T-shirtstof kan je ook wel gebruiken voor bvb de buitenkant. Badstof absorbeert heel goed, maar maakt de luier wel dik en als er in je streek veel kalk in het water zit, wordt dit zo hard als schuurpapier (! wasverzachter mag je niet gebruiken bij het wassen van luiers, omdat dit het absorptie vermogen vermindert !). Een aanrader is hennep, maar dit is wat duur om te experimenteren.

 

 

 • klittenband: dit is het lastigst om te vinden. Vaak moet je harde en zachte klittenband samen kopen, maar je hebt van zachte 3 keer meer nodig dan het harde. En de kwaliteit is ook heel belangrijk als je wil dat je luiers een tijdje meegaan. Het klittenband moet best ongeveer 3,5 cm breed zijn. Ik heb dit een aantal keer in Amerika besteld. Dit klinkt nogal drastisch, maar valt vaak nog beter mee van verzendkost dan vanuit België of Nederland en op een weekje is het hier. Als je echt een hele reeks luiers gaat maken is dat wel de moeite om daar een grote bestelling te doen. De site van DiaperFAB lijkt me wel interessant: hou er rekening mee dat 1 yard = 90 cm en 1" (inch) komt overeen met 2,5cm, dus is de klittenband van 1,5" het interessantst. 'Hook' = hard klittenband en 'Loop' = zacht klittenband. Je mag me gerust laten weten wat je ervaringen met deze site zijn of dat je andere suggesties hebt, zodat ik deze info hier kan plaatsen. De sites waar ik vroeger bestelde zijn niet meer actief..

 

 

 • elastiek: ik gebruik hiervoor 'elastiek voor algemeen gebruik' van 6 mm breed, van de Hema. Die is goedkoop, kwalitatief en ideaal van rek vind ik.

 

 

 • kwalitatief naaigaren: bvb Guttermann. Omdat de luiers vaak gewassen en intensief gewassen worden (best op 60°), is het belangrijk om degelijk garen te gebruiken, anders kan het na een tijdje wel lossen en da's toch zonde van je werk.

 

 

 • naaimachine, best met een jeansnaald, omdat er soms toch door een aantal lagen doorgestikt moet worden.

 

 

Tip: Ga eens langs bij de kringloopwinkel of hoor eens rond bij vrienden of familie om wat oude flanellen lakens op de kop te tikken. Als er nog een leuk printje opstaat, kan je die voor de buitenkant gebruiken, dat zal je peuter vast leuk vinden! Maar vermijd toch stof die al té versleten is, want die absorbeert niet goed meer en kan op de duur gaan scheuren.

 

 

Maten:

Mijn patroon bestaat uit 4 maten. Die sluiten goed op elkaar aan. De XL zal niet voor alle kindjes nodig zijn, of toch zeker geen volledig aantal hiervan. Meestal zijn kindjes al aan het zindelijk worden als het maatje Large te klein wordt. Dan kan het maatje XL eventueel nog nodig zijn voor middagdutjes, of wanneer je op stap bent.

 

 • S: < 6 kg
 • M: 5 - 10 kg
 • L: 9 - 15 kg
 • XL: > 14 kg

 

 

Absorptievermogen

Afhankelijk van hoeveel stof je voor de kern van de luier gebruikt zal de luier meer of minder absorberen. De kunst is een goede verhouding tussen de absorptie en de dikte van de luier te vinden. Het mag geen te dik pak rond de bips van je kleintje worden en het moet ook nog aan een redelijk tempo kunnen drogen na het wassen. Anderzijds wil je toch dat een luier 3 tot 4 uur meegaat.

 

Ikzelf gebruik liefst voor de luier zelf, binnen en buitenkant flanel en voor de kern hennep (of hemp in het Engels). Dit is een stof die heel slijtvast is en de beste verhouding dikte/absoptie heeft. Als je na wat proefjes een hele reeks luiers zoekt te maken, is het de moeite om hier een aantal meters van aan te schaffen. Ze is wel duur en niet zo makkelijk te vinden (kijk eens bij Storm Op Zolder of bij DiaperFAB), maar het werkt heel aangenaam en zorgt dat de luiers goed absorberen en niet te dik worden. Anders volstaat molton of badstof ook voor de kern. Of flanel, maar dan heb je wel wat extra lagen nodig en dat is zwaar voor je naaimachine.

 

Kern

Voor maatje Small prefereer ik de kern volledig in de luier te naaien. Ik vind het niet handig om in zo'n klein luiertje nog een extra inleggertje te leggen. Voor de grotere maatjes vond ik het ideaal om een halfvaste inlegger te naaien. Deze inlegger is aan één kant in de luier genaaid. Zo blijft hij mooi op zijn plaats zitten, maar is de droogtijd veel korter.

 

Het is ook handig wat dunnere en wat dikkere luiers in huis te hebben. De dikkere zijn handig voor 's nachts of als je weggaat en een dunnere kan handig zijn als je niet veel voor bed/badtijd toch nog even een schone luier wil aandoen.

 

Richtlijn lagen stof

Dit is altijd een beetje experimenteren, afhankelijk van de dikte van de stof en hoeveel je kindje plast.

 

 • Luier: 2 lagen flanel, namelijk binnen- en buitenkant van de luier. Flanel is niet te dik en zorgt dat de rek aan de benen en rug erg soepel blijft.
 • Kern voor maatje Small: 4 lagen flanel of 3 lagen hennep of 2 lagen badstof of 2-3 lagen molton. Of een combinatie van stoffen.
 • Kern voor maatjes > Small: 3 lagen flanel of 2 lagen hennep of 1 laag badstof of 2 lagen molton
 • Halfvaste inlegger voor maatjes > Small: 2 lagen flanel (binnen en buitenkant van inlegger) en voor kern van inlegger: 2 lagen flanel of 2 lagen hennep of 1 laag badstof of 1-2 lagen molton