Luiers

 

 

 

 

 

Alle inhoud en foto's zijn eigendom van Bibieke. Gelieve niets te copiëren zonder toestemming.

Algemene voorwaarden

BTW 0550.899.127

Nog voor mijn oudste zoontje geboren werd, was ik vastbesloten om katoenen luiers te gaan gebruiken. Vooral omdat ik over het algemeen nogal milieubewust ben. Ondertussen hebben mijn 2 oudste zoontjes in het katoen gezeten en de derde zit er nog middenin. Ik ben hier nog steeds erg tevreden over.

 

Bibiekes luierpatroon

Na de kleinste maat gekocht te hebben, ben ik gaan experimenteren om zelf luiers te gaan naaien. Ik heb verschillende patronen (gratis en betalend) uitgeprobeerd en aangepast en ben uiteindelijk gekomen tot een eigen patroon, dat voor mijn jongens perfect zat. Niet te breed tussen de beentjes, niet te smal bovenaan, veel rek in de beentjes en aan de rug zodat het volgens mij voor kindjes met verschillende lichaamsbouw goed moet passen.

 

Gratis downloaden

Omdat ik het gebruik van katoenen luiers alleen maar kan aanmoedigen, kan je hier mijn luierpatroon gratis downloaden. Misschien heb je wel een (groot)moeder of tante die graag naait, of wil je je er zelf eens aan wagen. Deze luiers waren ook mijn eerste naaiproject. Als je dan op zoek gaat naar wat oude flanellen lakens of moltons, kan je al bijna aan de slag. Zo kan je de luierperiode van je kindje supergoedkoop én milieuvriendelijk doorkomen.

 

Overbroekje

Het luierpatroon dat je hier kan vinden is voor de luier zelf. Hier moet dan nog wel een overbroekje over gedaan worden. Ik heb ook geëxperimenteerd met AIO (All In One luiers) die een waterdichte laag in de luier zelf bevatten en dus geen overbroekje vereisen, maar mijn ervaring was dat je hiermee toch veel sneller lekkage hebt en dat is heel vervelend. Bovendien drogen zo'n luiers veel slechter. Een overbroekje hoef je niet elke keer te wassen, als je het na elke verschoonbeurt een paar uurtjes laat luchten, kan je het wel een aantal keer gebruiken voor het gewassen moet worden.

 

PopoWrap

Ik heb zelf ook overbroekjes gemaakt die goed pasten en waterdicht waren, maar het is niet zo eenvoudig om de goede stof (PUL) en de dikke, zachte omvouwelastiek hiervoor te vinden. Dat heb ik toen allemaal in Amerika besteld, wat op zich wel meeviel qua verzendkost en verzendtijd, maar aangezien je van overbroekjes per maat maar 3 à 4 stuks nodig hebt, kan je voor dat geld eigenlijk niet zelf aan de slag gaan. Zeker als je meteen goede overbroekjes koopt, want daar heb je ook wel veel verschil in. Ikzelf heb enorm goede ervaring gehad met 'PopoWrap' overbroekjes van Popolini. Die zijn super van kwaliteit en van pasvorm. Zeker in combinatie met mijn luierpatroon. Een aanrader!!

 

Meer info

Download hier de informatiemap over katoenen luiers van Milieuadvieswinkel. Deze infomap bevat heel complete en duidelijke informatie over:

 

  • Soorten wasbare luiers
  • Hoe wasbare luiers gebruiken
  • Voor- en nadelen van wasbare luiers tegenover wegwerpluiers
  • De gemeenten waar je een subsidie kan krijgen voor de aankoop van wasbare luiers
  • Allerlei interessante links
  • ...

 

Of neem een kijkje op katoenenluiers.startpagina.nl